Hur tänker tjuven


Hur tänker tjuven och hur arbetar bildelstjuvarna

Stölder av bildelar har ökat kraftigt och blivit ett stort problem i områden där det är en övervikt av lite fina s.k. premiumbilar. Dessa bilars bildelar är extra intressanta för de professionella ligorna från
Baltikum. Litauen och Polen är två länder som pekas ut bl.a.
Mellan 2011-2015 ökade antalet bildelsstölder med 85%!!

Det handlar om rattar med krockkudde, el-backspeglar, Xenon ljus samt avancerade navigationsenheter / mediapaneler. Men även däck och fälgar – som även de kan ha ett ansenligt värde.
Hur kul är det att komma hem till din bil uppallad på 4 backar…
Varje sådan bildelsstöld kostar i genomsnitt 150 000 för försäkringsbolagen. Förutom de stulna delarna så blir det också en del skador på bilen måste åtgärdas, hyrbilsersättning under reparationstiden osv.

Film från TV serien Stoppa Tjuven

Se denna film från SSF:s sajt och från TV serien Stoppa Tjuven – den handlar om hur bildelsstölderna går till.

Det handlar om högteknologiska tjuvar som använder sofistikerad elektroniks apparatur för att övervinna bilens elektroniska stöldskydd.
De kan också med sådan utrustning förlänga signalen mellan bil och nyckel – på bilar som har s.k. Keyless Go dvs. öppna och köra iväg med bilen utan nyckel.

TIPS: Har du en riktigt dyr och fin bil så kanske det skulle vara en bra idé att installera en s.k. spårsändare. Skulle bilen stjälas och t.ex. föras ut till Baltikum eller annat land i Europa – så fungerar spårsändaren även där. Tekniken som används i vissa av de system (de lite bättre och dyrare) är en kombination av GPS, GSM och radio.
MEN – tre fjärdelar (75%) av alla bilstölder sker genom att tjuven kommer över bilnyckeln.

TIPS: Förvara ALDRIG bilnyckeln i jackfickan i hallen över natten (eller framme synligt på ett bord). LÅS IN den i ett kassaskåp över natten. Förvara den inte heller i en väska i omklädningsrummet på gymet eller simhallen – inte ens om du har ett lås till den dörren. – de är för lätta att bryta upp.
Någon kan ha spanat utanför gymet/simhallen – sett dig kommer med din “lyxiga bil” eller bil at det märke de har ett beställningsjobb på – följer efter dig in och kollar vilket skåp du använder – och sedan tar det dem bara 2 min att forcera låset till skåpdörren, stjäla din nyckel(och kanske plånbok och mobil också) och sedan stjäla din bil – MED nyckel !!

Fler Tips hur du kan förhindra bildelsstölder

TIPS: DNA märk de mest stöldbegärliga delarna på bilen (backspeglar, ratt, navigationspanel, XENON halvljusen och fälgarna. Sätt även upp DNA dekalerna så att det TYDLIGT syns att bilen är DNA märket.

TIPS: Om du parkera i ett garage eller på en stor parkeringsplats – parkera då inte undanskymt utan på en plats där det passar människor och risken för upptäckt är större.
Kontrollera – genom att känna på handtaget – att bilen verkligen är låst – så att inte någon stått bakom en pelare med en störsändare som stör ut signalen mellan nyckeln och låset.
(Vanligt vid stormarknader).

Se även Biltjuvarnas metoder  och Förslag på stöldförebyggande åtgärder