Förslag på stöldförebyggande prylar


Förslag på stöldförebyggande prylar

och var man enklast och billigast kan köpa dem:

De viktigaste och bästa stöldförebyggande åtgärderna och prylarna:

 • Märkning av bilrutorna med REG.NR (tidsåtgång: 15-20 min)

  Instruktionsfilm hur man märker sin bil
  SSF-bilrutemärkning - stöldförebyggande åtgärdSSF Bilrutemärkning  445kr
  När bilens rutor är märkta med registreringsnumret blir det både dyrt och besvärligt för tjuven att byta identitet på bilen.

   • SSF Bilrutemärkning via IF  356kr  (445)
    Bilrutemärkning rekommenderas av försäkringsbolagen och märkningen är permanent och diskret. Du applicerar själv lätt märkningen med hjälp av schabloner där ditt registreringsnummer är förtryckt. Du får även med varningsdekaler för att sätta på bilens rutor. Observera att märkningen kan endast appliceras på glasrutor och inte på plastrutor.
 • DNA märkning – det finns flera olika tillverkare:SmartDNA - stöldförebyggande åtgärd
  Instruktioner hur man märker med SmartDNA

  • SSF DNA märkning via Stöldskyddsföreningen        799kr
   SSF DNA märkning via Clas Ohlsson     636kr
   Smartwater MärkDNA      699kr
   SmartDNA för FÖRENINGAR – vid köp av minst 5st samtidigt erhålls rabatter (via IF:s säkerhetsbutik)
   Man kan även köpa lite större s.k. staketskyltar i A6 upp till A3 storlek – som visar att området använder SmartDNA
  • SmartDNA via IF          699kr (785) (Lägre priset tom 30 juni)
   SmartDNA® är en mycket effektiv stöldskyddsmärkning, som kan minska inbrottsrisken med upp till 40%. SmartDNA® fungerar utmärkt på alla värdesaker i villan, lägenheten, sommarstugan, husvagnen, bilen och båten. Spårbarheten kan koppla gärningsmannen till tid och plats vilket är en väsentlig faktor för en fällande dom. (Gäller det saker som stulits ur t.ex. villan så möjliggör det även att du kan få tillbaka dina stulna föremål, t.e.x de med affektionsvärde)
 • Installera ett separat billarm(ej bilfabrikantens)

  Tjuvarna har lärt sig hur de mest eftertraktade bilmärkenas fabriksmonterade larm fungerar och hur de skall störas ut resp. forceras.
  Det styrks t.e.x av det stora antalet bilstölder och bildelsstölder av  t.e.x bilmärket BMW.
  DEFA har i okt 2016 kommit med denna intressanta information – värd att beakta:
  “Här är biltjuvarnas nya knep”
  och varför DEFA-larmet är bättre än de fabriksmonterade larmen samt nya funktioner de infört som ökar säkerheten.

 • Rattkrycka OBS Köp en SSF Godkänd BRA rattkrycka – annars i princip värdelös

  Varför rattkrycka? Det försvårar stödl av ratten men ofta är de bara ute efter själva krockkudden och den blir då också svårare att stjäla med en rattkrycka monterade(men den måste vara ordentligt “spänd”)
  – Det är rattar, airbags och till exempel navigationsutrustning som stjäls. En ratt kan enligt uppgift ge upp till 30 000 kronor på andrahandsmarknaden

  Tex: Megalock
  Megalock standard - stöldförebyggande pryl och åtgärdMegalock twin - stöldförebyggande pryl och åtgärd
  Megalock via IF:s säkerhetsbutik     876kr (Mekonomen tar 959kr)   (Denna modell kallas Standard, det finns en annan som kallas Twin)  1116kr

  Rattkrycka MegaLock Standard är en kraftig rattkrycka av hög kvalitet, testad och godkänd av Stöldskyddsföreningen och försäkringsbolagen.

  Vid köp av produkten ingår självriskeliminering i Skandinavien på upp till 5.000 kr, vilket innebär att självrisken ersätts om bilen mot förmodan skulle bli stulen, trots att rattkryckan användes. Det är leverantören av produkten, inte försäkringsbolaget, som erbjuder självriskelimineringen.

  Ett annat alternativ, också godkänd av SSF  – som dock inte verkar vara lika etablerat är ABUS rattkrycka 73 LB 500     1299kr

 • En lite dyrare lösning att skydda ratt, krockkudde mm är Disklok  https://disklok-4.se/

  DISKLOK skyddar krockkudden och fordonet mot stöld och förebygger skador genom vandalism på grund av sitt starkt avskräckande utseende.

Ratten kan inte sågas sönder, som fallet är med andra enarmade rattlås. Kostar ca 1500-1700kr (150-170 EUR) beroende på storlek.

 • LED spotlights med rörelsesensor

  Det finns en mängd olika lampor med rörelsesensor – men de allra billigaste har en opålitlig sensor som reagerar för katter, fåglar, vind i buskarna osv.
  LED-spotlight med rörelsesensor - stöldförebyggande pryl och åtgärd

Denna LED-strålkastare med rörelsevakt 20 W
bl.a. Kjell & Co fungerar hyfsat bra
(med hänsyn till sitt pris)   349kr

 • LED spotlight med rörelsesensor och med solceller

Ibland kan det vara svårt att ordna strömförsörjningen till det ställe där man bäst vill placera spotlighten. Därför har jag valt ut denna LED spotlight som har batterier som laddas av en separat solcellspanel, som kan placeras ca 4,5 m från lampan.
Brennenstuhl batteridriven LED-lykta, solcellsuppladdning, IP44, 320lm      849kr  Webbhallen (967kr Prylstaden.se)
Åtta LED-lysdioder för klart ljus, batteridriven med IR rörelsedetektor. Batterierna laddas upp via solcellspanelen. Horisontellt och vertikalt vridbar solcell. Rörlig rörelsedetektor med max avkänningsvinkel 180 ° och max räckvidd 10 m. Lystid inställbart mellan 10 sek. och 1 min. Kan arbeta oberoende av elnätet. Responsintensitet justeras med ett skymningsrelä.
Känsligheten är inställbar, inkluderar 3 2200mAh NiMH laddningsbara batterier. Solcells-panelen kan monteras upp till 4,7m ifrån själva LED-lyktan

 • Fler spotlights med rörelsesensor

Det finns ett flertal andra liknande LED spotlights som har solcellsladdning, det viktiga är dels IP-klassningen så att de tål att sitta utomhus i regn, och sedan kvaliteten på rörelsesensorn och att det helst går att ställa in känsligheten – så att den inte reagerar på “grannens katt” – en klassiker. Här hittar man tex olika varianter av märket Brennenstuhl

 • Övervakningskameror – IP-kameror

  Det finns en mängd olika fabrikat och lösningar, i alla möjliga prisklasser och olika svåra att installera själv.
  Jag har fokuserat på de som “vem som helst” kan installera med enkelhet. Jag har hittills själv haft (och har fortfarande) IP-kameror från DLink – hyfsat enkla att installera och få igång.
  Men nu har jag köpt ett ARLO kit med 2 kameror och en basenhet(vilket krävs) och det tog max 10 min att få allt att fungera.
  Fördelen med dessa att de är HELT trådlösa – inte ens en strömkabel då de drivs av kraftfulla batterier som sägs räcka i 6-12 mån(beroende på hur ofta kameran känner av rörelse, spelar in, hur ofta man kollar status osv.). De kan därför också monteras med större flexibilitet och  man fäster kameran mha en stark magnet – i sitt fäste. Kameran är också liten så den kan “gömmas undan” lättare än andra kameror.

  Bildkvaliteten viktig:

  Bildkvaliteten är mycket bra och vid rörelse så spelas en kort film in autom.  (mellan 10sek(default) och 120 sek och filen lagras i molnet hos NetGear).
  Vid “larm” pga rörelseavkänning skickas DIREKT en push notis till mobilen samt ett mail med en länk till filmen – om man så vill. På så sätt kan man snabbt kolla status och vid behov kontakta polisen, troligen mycket snabbare än med andra lösningar. (Man kan ställa in mellan vilka tider den skall reagera på rörelse – så man slipper få onödiga larm på dagtid – är man på semester kanske man vill ha det ändå).

  Grannens katt problemet:

  Dessa ARLO kameror reagerar inte heller på “grannens katt” vilket mina DLink kameror gör.ARLO - VMS 3230 - stöldförebyggande pryl och åtgärd Jag köpte dessa (ett kit med 2 kameror som på bilden) VMS 3230  på Webbhallen (i Solna) för 2990kr. (Kjell & Co tar 3499kr)
  Man kan om man vill köpa ett kit med EN kamera och en basenhet (VMS3130)- för ca 1949kr (Webbhallen) 1990kr(NetOnNet), 1995kr(Dustin)
  ARLO VMS 3130 - stöldförebyggande pryl och åtgärd             

 • En ny sorts bevakningskameror med “artificiell intelligens”
  Umbocv är en ny sorts övervakningskameror, “nästa generations övervakningskamera”  som “lär sig” känna igen rörelsemönster och efter en tids inlärning kan lära sig skilja mellan djur, blåst i träden och eventuella inbrottstjuvar  och därmed skall kunna varna INNAN skadan är skedd.
 • På denna sajt finns en del nyttig information om kameraövervakning, olika typer av övervakningskameror, vad man för fundera igenom osv. – overvakningskameror.nu
  Denna lösning ligger förvisso i en helt annan prisklass än de ovan nämnda men kan ändå kanske vara intressant: Här kan man läsa mer om Umbo övervakningskameror
  Lilla paketet med 2 kameror och 2 x 32GB minneskort kostar 8800kr. Här kan man se en video om övervakningskameran Umbo        
 • Separat rörelsesensor – som får en ringklocka att ljuda inne i huset

  Man kan också komplettera med en enkel rörelsesensor från t.ex. NEXA systemet som får en trådlös ringklocka att ljuda inne i huset(begränsad räckvidd dock) och/eller en lampa inne i huset att tändas (t.ex. i fönstret som vetter mot bilen) och en extra ringklocka som ljuder i friggeboden/carporten – så att även tjuvarna blir varse att de är upptäckta (tillsammans med att en LED strålkastare tänds när de rör sig vid bilen)NEXA rörelsesensor LMDT810 - stöldförebyggande pryl och åtgärdLMDT-810 rörelsesensor  229krClasO resp. Kjell & Co (batteridriven=lättmonterad)Nexa dörrklocka kopplad till LMDT810 - stöldförebyggande pryl och åtgärdNEXA Extra mottagare för dörrklocka (LML-710) Artnr. Art. 50094    200kr  Kjell & Co

 • GPS trackers – spårsändare

  (Men INNAN ni investerar i den här typen av lite dyrare stöldförebyggande åtgärd – läs vad som står om störsändare på denna sida)
  Har man en extra dyr och av tjuvarna eftertraktad bilmodell – så kan det också vara värt att börja överväga att installera en spårsändare.Fördelen med dessa två GPS spårsändare jag valt ut är – att de är enkla att installera själv och de behöver inte anslutas till bilens elsystem. En sådan anslutning – om den görs själv blir ju ganska lätt synlig och därmed lätt att sätta ur spel. Att välja en lösning som också måste installeras av en bilverkstad – i synnerhet av en märkesverkstad som BMW, AUDI, Mercedes – så blir hela lösning väldigt dyr.

 • Safety Guard – spårsändaren med lång batteritid och som lätt kan gömmas i bilen.  Ca 1895 – 1990kr
  Verkar vara billigare här, även lägre månavgift framförallt(bör nog kollas upp tror jag):  Dantracker SafetyGuard GPS Electrolite.se
  Safety Guard GPS Tracker är vattentät och stötsäker vilket gör att den tål tuffa tag. Det inbyggda SIM-kortet gör att du slipper onödiga roamingavgifter. Den har ett eget batteri med en livslängd på upp till 10 år  *) eller max 14.000 GPS-spårningar, vilket är oöverträffat på marknaden för alla trackers.
  De finns både med integrerad antenn och externa antenn i form av en tunn kabel.
  GPS Trackern har flera olika inställningar och kan enkelt programmeras via din dator eller smartphone att sända sin position vid olika tidpunkter eller om den till exempel lämnar garaget eller parkeringsplatsen.

  Varför jag valt att tipsa om denna:

  Jo för att den kräver ingen installation, och ingen strömtillförsel, vilket de flesta gör – är enkel att själv gömma på lämpligt ställe samt har ett förhållandevis bra pris.
  Dantrackers GPS kräver att du registrerar dig för ett abonnemang (vilket nog i princip alla gör). Det kostar olika mycket per månad beroende på hur lång tid du tecknar det för – men säg 24 mån – så kostar det 51kr/mån.(40kr om 60 mån). Ingen bindningstid.
  Den kan också köpas via bilrekond. specialisten JS Sandell  för 1895kr.
  Vänstra bilden med intern antenn samt stark magnetfäste (finns även utan magnetfäste), högra bilden med extern antenn.
  GPS-tracker - stöldförebyggande pryl och åtgärdGPS-tracker extern antenn - stöldförebyggande pryl och åtgärd

  • Här är ett exempel på de lite dyrare GPS trackers

   SweTrack™ Extreme V10   3450krGPS tracker SweTrack Extreme V10 - stöldförebyggande pryl och åtgärd
   Fem minuters installation ger dig fem års fullständig trygghet.
   Kraftfulla SweTrack™ Extreme V10 erbjuder dig smarta funktioner,
   upp till fem års batteritid  *)och en vattentät konstruktion.
   Tack vare den kraftfulla magneten lämpar den sig utmärkt för fast montering på bilen.

   Abonnemangskostnader:

   Till skillnad från många andra lösningar på marknaden innebär SweTrack™ Extreme inga extra abonnemangskostnader, utöver den kostnad som tillkommer för att ha ett aktivt SIM-kort i enheten.
   Denna är alltså dyrare MEN har inga abonnemangskostnader.IF:s säkerhetsbutik säljer en, förmodligen lite enklare modell SweTracker Extreme V5 för 2990kr
   (ca hälften så lång batteritid bl.a.) SweTrack Extreme är i dagsläge inte godkänd av SSF och uppfyller därmed inte försäkringsbolaget Ifs villkorskrav för att stöldförsäkringen ska gälla för följande bilmodeller: BMW X5, BMW X6, Land Rover, Range Rover som är 3 år eller yngre samt alla bilar med ett värde över 1,5 mkr.

Batterilivslängden:

*) OBS batterilivslängden verkar vara i standby läge, man bör undersöka lite noggrannare hur länge batteriet räcker vid “normalt” användande.
Dessa uppgifter hittar jag för SweTrack V10.   Ett till två år är kanske mer realistiskt…

  • Standbytid – upp till 5 år (vid djupsömn)
  • 6 positionsuppladdningar per dag – 400 dagar
  • 1 positionsuppladdning var tionde minut – 28 dagar
  • Konstant livespårning (6 positioner per minut) – 180 timmarOBS: Vad man bär tänka på och undersöka lite närmare – hur lätt det är att med elektroniks utrustning lokalisera OM och VAR i bilen det ev. sitter en GPS tracker, Och om den då sitter så pass åtkomlig att den lätt kan demonteras eller sättas ur spel (eller alternativt stötas ut signalen).
   Det FINNS sådan utrustning – men jag har inte(ännu) djupdykt tillräckligt inom detta område.
   Här är dock ETT exempel på sådan utrustning.  Trådlös bugg och kameradetektor.    “Den här modellen är väldigt bra för att hitta gps trackers och spårningsutrustning i er fordon”
 • Lite mer avancerad utrustning

  Givetvis finns det prylar som är av ännu bättre kvalitet, mindre risk för falsklarm osv. – men dels är de dyrare och framförallt så är de oftare lite svårare att installera och få att fungera och kan ibland kräva hjälp av kunnig installatör alternativ stora egna tekniska kunskaper.
  Här är exempel på EN sajt som säljer utrustning på den nivån.  Hellmertz Elektronik AB