Stöld av bil med Keyless Go


Stöld av bil med Keyless Go

Keyless Go är en populär funktion många moderna bilar är utrustade med. Det nyckellösa systemet gör att det endast räcker att du närmar dig din bil för att den ska låsas upp.

Med de nya komfortnycklarna behöver föraren inte längre ta fram bilens fjärrkontrioll och trycka på en knapp för att öppna dörrarna. Fjärrkontrollen sänder hela tiden signaler till bilen, som uppfattar att ägaren närmar sig och då öppnar dörrarna.

Men detta har professionella stöldligor börjat använda sig av.
Du som har en bil med Keyless Go bör fundera över hur och var du förvarar din fjärrkontroll / “nyckeldosan” till bilen om du vill behålla den.

Polisen i den brittiska staden Solihull har delat med sig av följande video där vi ser hur snabbt ett par skurkar kan sticka iväg med en ny Mercedes C-Klass som står parkerad och låst på en uppfart. Tjuvarna har med sig varsin box och den ena ställer sig vid garageporten och fångar upp koderna till nyckeln som finns på andra sidan porten. Han skickar sedan vidare signalen till sin kumpan som står nära bilen och som efter lite väntetid kan låsa upp den. Sen är det bara att hoppa in, starta och köra i väg.

Polisens tips för att göra det svårare för tjuvarna är att ha någon form av rattlås på bilen och en spårsändare monterad någonstans så att man kan hitta bilen när den väl blivit stulen. C-Klassen i videon är inte hittad ännu.

Länken till artikeln är här

Det går i korthet till så här – och gäller alltså modernare bilar med s.k. Keyless Go system dvs. där man inte behöver använda nyckeln för att starta bilen (men nyckeln måste finnas i eller i närheten av bilen)

Det behövs TVÅ tjuvar (A och B). Den ena tjuven A ser till att vara nära nyckeldosan för att fånga upp signalen från nyckeldosan (exempelvis står tjuven utanför en husdörr medan nyckeldosan finns inne i ägarens jackficka i hallen eller på annat ställe inne i huset). Biltjuv A har en teknisk pryl som förstärker nyckelsignalen och skickar den vidare till biltjuv B som står i närheten av bilen, som kan vara flera hundra meter bort.

Biltjuv B har en dosa som tar emot signalen och kommunicerar med bilen – som låses upp och larm och startspärr avaktiveras.

Sedan är det bara att köra i väg, ut ur landet där bilarna programmeras om.

De tekniska prylar som behövs kan tjuvarna antingen bygga själva, eller köpa via Internet.

TIPS: Förvara för det första inte nyckeldosan (inte heller de vanliga bilnycklarna) i jackfickan i hallen. Förvara dem inte heller på bordet i rummet som vetter mot där bilen står.

Förvara nyckeln långt in i bostaden, helst i en plåtask.

När du är på språng kan du slå in nyckeln i aluminiumfolie, då skapar du det som kallas för “Faradays bur”, ett avskärmat utrymme där elektriska fält och radiovågor inte kan passera. Ett enkelt sätt att testa detta är att lägga din egen nyckel i aluminiumfolie och se om bilen öppnar sig.

Allra bäst är att du lägger in den asken med nyckeln i det lilla kassaskåpet du ändå skaffat dig – för att över natten låsa in plånböcker, pass, husnycklar och andra mindre värdesaker i.
Metallasken och folien försvårar och förhoppningsvis förhindrar att signalerna kan förstärkas mha den utrustning tjuvarna har.

Denna metod kanske inte är så vanlig ännu, men eftersom många av bildelsstölderna och stölderna av dyrare “lyxbilar” görs av professionella ligor från öststaterna bl.a. – där de har både resurser och kunskap om både metoder och utrustning – så får vi nog räkna med att detta blir vanligare framöver. Det är ju så enkelt för tjuvarna, inget oväsen, tar ingen tid och sedan kan de köra iväg med en bil för en halv miljon kronor – i princip nästan helt riskfritt.

OCH – en viktig aspekt – inte säkert alla försäkringsbolag går med på att ersätta bilstölden då den stulits mha nyckel i deras ögon dvs. utan yttre åverkan osv.

Här är ett annat exempel på där en bil med keyless Go stjäls samt en lista över bilmodeller som tyska ADAC konstaterat går att stjäla på detta enkla sätt:

Keyless Go är en populär funktion en hel del bilar är utrustade med. Det nyckellösa systemet gör att det endast räcker att du närmar dig din bil för att den ska låsas upp. Tyvärr finns det alltid folk som utnyttjar såna här system, och enligt den tyska bilägarorganisationen ADAC är det hur enkelt som helst att stjäla en bil som har just detta.

En Keyless Go-nyckel sänder hela tiden signaler till bilen för att känna av om man är i närheten. När man väl har hoppat in är det bara att starta då nyckeln då signalerar att man är på plats. ADAC testade det hela genom att använda sig av en mottagare som uppfattar signalen från nyckeln och som sedan sänder den vidare till en enhet som används som öppnare. Detta gjorde att man utan problem kunde öppna och starta en bil även på flera hundra meters avstånd. Har man bilen parkerad utanför där man bor kan tjuven alltså ändå komma åt nyckelns information om denne har en mottagare. Tipset från ADAC för att värja sig mot sånt här är att vira in nyckeln i aluminiumfolie eller att lägga den i en plåtburk.

På länken ovan listas 20 stycken bilar som ADAC utan problem tagit sig in i och kört iväg med. Det är modeller från de flesta bilmärken och modeller från bl.a. 2013 och 2015, lite exklusivare bilmodeller har trolige detta även på tidigare årsmodeller.

Störa ut signal från bilnyckeln när man låser bilen

Det har blivit allt vanligare att tjuvar använder störsändare för att störa ut signalen från bilens fjärrkontroll vid bl.a. stormarknader. Polisen har sett en ökning i antalet anmälda fall där inbrottstjuvar använder störningssändare för att göra inbrott i bilar. Sändaren blockerar signalen som går från nyckeln till bilen, och den förblir olåst men även larmet blir inte aktiverat!

Om bilägaren slentrianmässigt trycker på låsknappen på nyckeln utan att kontrollera att bilen faktiskt blir låst, är det sedan fritt fram för tjuvarna att länsa bilen på värdesaker utan att lämna några skador eller spår efter sig.

Ställer du din bil vid en allmän parkering vid exempelvis ett köpcentrum kan det finnas tjuvar där som följer efter dig med en radiomottagare. Om inte tändningsnyckeln ligger inslagen i aluminiumfolie är det lätt att fånga upp och förstärka radiosignalen och alltså både öppna bilen och starta och köra iväg.

TIPS: Känn alltid på handtaget att bilen verkligen blivit låst och lämna ALDRIG väskor, kassar etc. kvar synligt i bilen(även om de inte innehåller något värdefullt, det vet ju inte tjuven…)

Gör ett svep med blicken innan du lämnar bilen och var vaksam på om det finns någon person i närheten som ev. har en handhållen apparat. En störningssändare kan variera i utseende och storlek, men den ser vanligtvis ut som en handhållen kommunikations-radio med en eller flera antenner.

Om batteriet i fjärrkontrollen börja bli dåligt kan det även hända att signalen inte räcker till att låsa bilen om man hunnit gå för långt från den..

Lägg helst fjärrkontrollen/nyckeln i en plåtask eller vira in i aluminiumfolie.

Extra stor risk för denna typ av stölder är vid juletid och vid stormarknader – då många handlar dyrbara julklappar som de sedan lägger i bilarna när de fortsätter sin inköpsrunda. Detta har tjuvarna bra koll på. De bevakar parkeringen och kan även se om du lägger in kassarna och paketen i t.ex. bagageutrymmet (där du tror det är säkrare) men stör de ut signalen så kommer de ju åt det också.