Nyheter


Här samlar jag en del intressanta artiklar om bildelsstölder och bilinbrott

20200219
Nu ska tullen äntligen få befogenhet att kontrollera transporter ut ur landet – för att hindra de internationella stöldligor som stjäl bilar och bildelar.
Nu är vi beredda att ge Tullverket nya befogenheter för att också få stoppa och hindra de här internationella stöldligorna från att föra ut gods från Sverige”, säger inrikesminister Mikael Damberg till SVT Nyheter.
Läs mer här i en artikel från Auto Motor & Sport från 20200217


Polisen Vällingby varnar BMW ägare för bildelsstölder (201912)

Bildelsstölder – stigande trend (201901)

Stöldligor flyr Tyskland – flyttar till Sverige istället (201807)
Låg upptäcktsrisk och låga straff gör att de internationella stöldligorna ser Sverige som ett drömland, ett smörgåsbord, skriver debattörer från bland annat Larmtjänst och Svensk Försäkring i en artikel publicerad på Svenska Dagbladet Debatt.

Debattartikel hos Larmtjänst och SvD – Stoppa stöldligorna – gör som Tyskland (201806)
Utdrag: Vi är många intresseorganisationer som har tröttnat på att politikerna inte levererar åtgärder för att hejda de internationella stöldligornas härjningar. Idag skriver Larmtjänst och Svensk Försäkring på Svenska Dagbladet Debatt med flera andra intresseorganisationer.
Och:

Nuvarande regering har tagit ett antal beslut som går i rätt riktning som vi uppskattar, men mer behövs för att nå resultat.

De organisationer som står bakom detta upprop vill nu att politikerna går från ord till handling och börjar genomföra alla de åtgärder som diskuterats i åratal. Trots 8 konkreta och bra förslag har ännu inte mycket hänt

Internationell stöldliga sprängd – klonade bilar bl.a. (201711)
Utdrag: Ligan hade hjälp på myndighetsnivå….För att få tillgång till uppgifter om lagligt registrerade fordon av samma märke och modell som de stulna bilarna hade nätverket en samarbetspartner inom Spaniens motsvarighet till Transportstyrelsen

Sverige får inte vara en godisbutik för internationella stöldligor (201607)
Utdrag: 18 män från Litauen, sitter häktade eller är dömda för inblandning i organiserade bildelsstölder. I Sverige finns en fin vagnpark, straffen är låga och risken att åka fast är liten. “Sverige ska inte få vara en godisbutik för internationella stöldligor”, säger Ifs utredningschef Anders Lindstrand.

Diverse artiklar och inslag SVT Nyheter(2016)

Enligt statistik från Larmtjänst och förs.bolagen så är de vanligaste bilmärkena: BMW, Volvo, VW och Mercedes (lite förvånande att inte AUDI finns med där..)
2017 gjordes totalt 4208 bildelsstölder runt om i Sverige
Statistiken är baserad på tre typer av bildelar (krockkuddar, navigatorer och huvudstrålkastare) som försäkringsbolagen valt ut på basis av erfarenhet av vilken typ av stölder som är vanligt förekommande och för vilka det finns god avsättning i större kvantiteter på den svarta marknaden.

Artiklar i Teknikens Värld
(kan ev. inte läsas om man inte är prenumerant)

Det stora problemet är Tullverkets befogenheter och lagstiftningen

“Nu visar dock en artikel från SVT Väst att det är relativt lätt för smugglarna att lämna Sverige med stöldgodset då Tullverket enligt lag har begränsade befogenheter att göra något när de träffar på en trailer full med stulna gods.

– Vi har ingen rätt att beslagta gods eller kvarhålla personer heller för det finns restriktioner när det gäller stöldgods, säger Tony Magnusson, Tullverkets chef för brottsbekämpning i Västra Sverige, till SVT.

När väl Tullverket hittar misstänkt stöldgods ska polisen tillkallas till platsen och ta över ärendet – men de måste även hinna fram till terminalen innan färjan går. Vid terminalen i Göteborg har det hänt att polisen inte haft möjlighet att komma dit trots att tullarna hittade en skåpvagn full med misstänkt stulna båtmotorer.”/Artikel i Teknikens Värld

Tullen kan inte stoppa stöldgods som förs UT ur landet (feb 2018)

M och S vill ge Tullverket ökade befogenheter (feb 2018)
Men vad har hänt sen dess:

“Regeringen har nu gett i uppdrag till Polisen, Kustbevakning och Tullverket att utreda vad de behöver för att deras gemensamma arbete mot internationella stöldligor ska kunna intensifieras. Redan i vår ska de återkomma med en rapport till regeringen.

– Vi vill att de ska göra så mycket de kan inom ramen för dagens regelverk. Men behöver vi ändra regelverket, så är vi öppna för det också, men vi vet att det tar tid, säger Morgan Johansson (S).”