Stölder av hjul och däck


Stölder av hjul och däck

Stölder av hjul dvs. både fälg och däck – direkt från bilen – har blivit allt vanligare.
Uppskattningar visar att det stjäls ca 10 000 hela bilhjul varje år dvs. ca en stöld i timmen. Detta avser stölder från privatpersoner. Stölder av hjul från bilhandlare och verkstäder uppskattas vara ungefär lika många. I takt med att det blivit allt vanligare med SUV-ar och elbilar – som ofta har större dimensioner på både fälg och däck – så är det ganska stora summor det handlar om. För en privat person – som kommer ut till sin bil på morgonen och ser den uppallad och helt utan hjul – så rör det sig om ca 20 – 40 000kr, kan tom vara ännu mer för lite mer exklusiva bilar. Även om försäkringen täcker så är det dels en självrisk samt dessa stölder leder ju till att försäkringspremierna höjs.

Orsaker mycket besvär och tidsåtgång

Men det allvarligaste är nog det besvär som det innebär för den drabbade – dels kan man inte komma iväg till jobbet eller på den resa man planerat – kan ju tom vara en semesterresa med hela familjen. Det är inte helt okomplicerat att att bärga en bil som helt saknar hjul, vilket kan bli extra svårt beroende på hur och var den står. Det kan sedan också ta tid att få fram både rätt sorts fälgar och däck och det finns också risk att bromsskivor mm skadats när bilen kanske delvis vilar mot dessa.
Om det blivit följdskador utöver de stulna hjulen så är det en högre självrisk då det nämligen blir vagnskadan som träder in – och då handlar det om g – 10 000kr ofta. Är fälgarna och däcken några år gamla så får man ju dessutom bara ersättning för det s.k. bruksvärdet dvs. inte det pris det kostar dig att skaffa nya. Totalt sett kan det alltså bli riktigt kostsamt OCH besvärligt.

Konsekvenser

Tänk också på att tjuvarna kan ha tvingats avbryta stöldförsök och då kan din bil ha lämnats med delvis lösa bultar vilket i värsta fall kan leda till att ett hjul lossnar – vilket kan få riktigt allvarliga konsekvenser.
Räkna med att du kanske kommer vara utan din bil i flera veckor – och då kanske har en hyrbil men barnstolen var ju monterad i den ordinarie bilen liksom ev. parkeringsbevis osv. Du kanske inte heller har med hyrbil i din bilförsäkring – då tillkommer kostnad för det.

Man får också lägga ner en hel del TID på att kontakta polis, försäkringsbolag, bärgning och verkstad och även tid är värdefull.

Organiserade stölder av hjul

Den här omfattningen och tillvägagångssätten då det gäller stölder av hjul tyder mycket på att det är organiserad brottslighet som ligger bakom i många av fallen, dels troligen de s.k. “kriminella gängen” men även utländska stöldligor – som ju sedan länge sett Sverige som ett smörgåsbord att bara åka och hämta stöldbegärliga bildelar ifrån.

De bildelar som tidigare men även fortsättningsvis stjäls är främst hela multifunktionsrattar inkl. airbags, navigationsskärmar, katalysatorer, takboxar och hjul.

Med tanke på att uppklarningsprocenten för bilbrott är mycket låg, enligt Brå, 2019 klaras endast 5 % av anmälda stölder upp så är det kanske dags att vidta lite åtgärder för att minimera risken att själv råka illa ut, annars är risken stor att du inte får se dina dyra fälgar och däck igen.

Vad kan man då göra för att förhindra stölder av hjul på bil

 • I samband med däckskifte mellan sommar/vinterdäck och vice versa – förvara INTE hjulen i bilen natten innan. Idag är tjuvarna lite smartare och har koll på när det är däckskiftar tider och åker runt och spanar i förväg
 • Förvara inte heller den andra uppsättningen hjul i ett förråd eller garage som är olarmat resp. har ett dåligt lås.
 • Var medveten om att det tar inte tjuvarna särskilt många minuter att hissa upp bilen, palla upp den med en drickaback eller gammalt hjul.
 • Även om bilen är larmad och larmet känner av nivåförändringen så hinner de försvinna innan du hunnit reagera.
 • En del har blivit av med sina hjul både 2 och tom 3 ggr – ibland återkommer tjuvarna efter några veckor när de vet att nya hjul sitter på bilen och de konstaterat att de kunde jobba ganska ostört med liten risk för upptäckt
 • Se till att ha MINST en omgång stöldskydd/ hjullås på varje hjul
  Det finns många olika typer och en del som är framtagna för just ditt bilmärke.
  Tänk på att låssatsen måste ha rätt kona, längd & gängstigning.Dessa kostar ca 400 – 600kr per sats
 • MEN – var medveten om att det inte är särskilt svårt för tjuvarna att ta bort en låsbar hjulbult.
  Dessutom finns det tom färdiga kit för att lossa bultarna att köpa på nätet.
  Hur tar man bort en låsbult: Beror på hur bråttom och desperat du är samt hur tåliga/dyra fälgar. En version är att lossa alla andra bultar, och sedan ta i och vicka lite på fälgen några gånger. Sedan drar du fast övriga bultar lite hårdare än tidigare. Nu kan ofta låsbulten skruvas bort antingen med fingrarna, någon skruvmejsel eller tång” Det finns ett flertal videos på Youtube (de flesta på eng. och av skiftande kvalitet) som visar OLIKA metoder att ta bort en låsbult utan att ha tillgång till nyckeln.
  Se tex denna video “Hur man tar bort hemlig hjulbult“:
  Det finns t.ex. speciella hjullås demonteringshylsor för att få bort hjullås(verkstäderna behöver ju verktyg för att kunna hjälpa kunder som tappat bort hjullås “nyckeln”
 • Att ha dubbla hjullås satser dvs. 2 hjullås på varje hjul försvårar för tjuven, tar lite längre tid, väsnas mer och kanske avskräcker – men är det väldigt värdefulla fälgar och däck så kanske inte ens det hjälper. Beror också lite på hur oskyddat bilen står och risken för upptäckt.
  Även om det uppenbarligen finns metoder som relativt enkelt kan få bort även hjulbultar med hjullås så tar det lite längre tid och flera av metoderna innebär att man måste “slå med hammare” och det innebär ett oväsen som ökar risken för upptäckt – så en hyfsad avskräckande effekt kan nog dessa ändå ha (förutsatt att man köper någon av de lite bättre hjullås kiten)
 • Nu finns det en annan typ av fälglås – som troligen skyddar avsevärt bättre – men är också avsevärt dyrare – RIMGARD. En sådan sats – kostar ca 3990kr (nov 2023). Där monterar man och låser fast ETT stycke som täcker alla 5 bultarna – med de andra fälglåsen så byter man ut EN av de 5 bultarna mot en bult med hjullås.
  En specialframställd patenterad högsäkerhetscylinder från ASSA håller modulen på plats och gör det omöjligt att komma åt bultarna.”
  Visst- det är ju ganska mycket pengar men ställt mot att en ny omgång fälgar med däck kostar säg 30 000 (och man dessutom hos i varje fall vissa bolag bl.a. IF – som säljer Rimgard blir ersatt med upp till 6000kr av självrisken) så kan det vara klart intressant.
  Rimgards unika lösning klarade samtliga testmoment och är därmed det enda godkända fälglåset då övriga hjullåsprodukter på marknaden inte klarar kraven för någon av klasserna 1, 2 eller 3.”
  Källa: Däcksnack – Sveriges ledande däcktidning
  Jag har personligen ingen erfarenhet av detta fälglås men tex försäkringsbolaget IF säljer det.
  Rimgard ersätter därför självrisken med upp till 6.000 kr om dina original Audi aluminiumfälgar – med Rimgard fälglås monterade – drabbas av stöld, eller mer troligt, stöldförsök“/IF
 • Det finns ett flertal olika “namn” som hjullås, hjullåskit, fälglås, låsbultar, låsmutter
 • Det kan också vara bra av SMARTDNA märka fälgarna. Det avskräcker nog inte, men OM hjulen ändå lyckas bli stulna och en “vit van” blir stoppad av Polisen – med tex 3-4 omgångar hjul i lasten – så blir det mycket lättare att kunna åtala för stöld då åtminstone “dina” hjul kan knytas till ett inbrott du anmält. (Det är ju juridiskt sett inte olagligt att åka omkring i “vit van” full med däck och fälgar – Polisen måste kunna knyta det till en stöld för att kunna vidta lämpliga åtgärder. (detta gäller givetvis allt stöldbegärligt på en bil)
 • Om du bor i villa är det också bra att ha minst en, tom kanske flera bevakningskameror som övervakar “parkeringen” där bilen står och om möjligt det förråd/friggebod där man t.ex. förvarar trädgårdsredskap mm (och kanske hjulen…).
 • En kraftig spotlight med rörelsesensor (vissa bevakningskameror har även det) som tänds och lyser upp när tjuvarna är där och försöker demontera hjulen. Avskräcker en del och ger också bättre bildkvalitet på de bilder/filmer som bevakningskameran tar. Finns spotlights som “följer med” var personen befinner sig dvs. spotlighten vrider sig.
 • Kameran ska ha sådan upplösning och bildkvalitet – även i mörker – som möjligt för att vara användbar om det ev. skulle behöva skickas till Polisen och ev. försäkringsbolag. Köp inte en för enkel och billig kamera.
 • Kameran skall också skicka push notis till din mobil så att du så snabbt som möjligt blir varse om att något håller på att hända.

  Här kan du läsa hur man generellt kan skydda sig mot olika typer av bildelsstölder (intern länk)

  Här kan ni läsa om TV4 Nyheters inslag om bilhjulsstölder 20231119