Stölder av registreringsskyltar


Det har blivit allt vanligare att registreringsskyltar stjäls från bilar, ofta på större parkeringar vid köpcentrum, infartsparkeringar osv (där det finns många bilar av olika märken att välja mellan..)

Men är det här vanligt och är det något större problem – det är väl bara att beställa nya skyltar och betala någon hundring!
Inte riktigt så – 2015 så var drygt 32 000 reg.skyltar efterlysta i Sverige, vilket innebar en ökning med 54% på 18 mån (I aug 2013 låg siffran på ca 17 500)

Om registreringsskylten stjäls, så får man inte ett nytt reg.nr (det finns undantag under väldigt speciella omständigheter – att den “bara” är stulen räcker alltså inte. De som stjäl skyltarna kommer allra troligast montera dem på en stulen bil, ofta av samma fabrikat och modell, ja tom färg och sedan använda dem för att komma undan parkeringsböter, fultankningar, trängselskatt osv. Ofta kommer de användas även i grövre brottslighet. Det här klientelet kör ofta väldigt vårdslöst och kan också orsaka olyckor etc. med “ditt” stulna reg.nr.
VIKTIGT alltså att omedelbart göra en Polisanmälan och direkt hämta ut de TILLFÄLLIGA reg.plåtarna man då får.
(Frågan är hur länge man ska behöva köra omkring med dem och vad som händer om man behöver åka utomlands – är de giltiga även där?)

VIKTIGT OCKSÅ – att betala eventuella(och troliga) trängselskatteavgifter eftersom man annars kan drabbas av den ohemult höga straffavgiften på 500kr.
Om du bor i en stad med trängselskatt, ring omedelbart skatteverket och anmäl stölden, då blir det registrerat. Då hamnar det reg.numret automatiskt på en lista som granskas manuellt. (Det är dock ändå lite oklart om man ändå måste betala trängselavgiften först – och få tillbaka efter 6-8 mån…bäst är att kontakta Skatteverket resp. Transportstyrelsen och stämma av med dem. Onödigt att drabbas av straffavgifter på 500kr för upprepade passager som man inte betalat.

Parkeringsavgifter – dessa bör vara lite lättare att klara sig undan om man har en Polisanmälan som man kan delge Parkeringsbolaget. Och så bordet det ju självfallet också vara – det är ju varken du eller din bil som parkerat fel utan endast ett reg.nr – som råkar tillhöra dig men är stulet.

Kriminell verksamhet – OM det visar sig att en bil med ditt stulna reg.nr är inblandat i någon slags kriminell verksamhet (som det finns någon form av bevis för) och kanske också om du drabbats av upprepade trängselskatteavgifter och felparkeringsböter – som därmed skapar ett större obehag för dig – skicka då in en skrivelse med underlag till Transportstyrelsen – så kan det finans en viss liten chans att du kan få ett helt nytt reg.nr på bilen.

ID-stöld – Stulna reg.skyltar är ju faktiskt en form av ID-stöld och kan – om man har otur vålla en hel del problem för dig.
Bästa sättet att skydda sig förebyggande är att försvåra stölden av skyltarna. Detta kan man göra genom att skruva fast plåtarna bättre i bilen.
Safeplate har tagit fram en lösning som är lätt att montera och där man låser fast själva skylten mha kodlås i en separat montageplåt i aluminium.
För en skylt 349kr, får 2 skyltar 599kr (2019) – kan tyckas lite dyrt kanske men jämfört med det besvär man kan få OM de blir stulna – så är det som med alla “försäkringar” i förebyggande syfte – det är definitivt värt det OM du drabbas.
Läs mer om Safeplate här.

https://www.motormagasinet.se/article/view/417933/registreringsskyltar_har_blivit_tjuvarnas_nya_favoritobjekt